ABS betekent: antiblokkeerremsysteem. Dit elektronische systeem zorgt ervoor, dat tijdens hard remmen de wielen niet blokkeren. Daardoor blijft de auto bestuurbaar en is de remweg korter.
ABS
Uitvinder van het remsysteem met ABS: Gabriel Voisin (Frankrijk, 1929). Voisin was zowel vliegtuig- als autofabrikant. Zijn experimenten met ABS beperkten zich echter tot vliegtuigen.
In 1953 ontwierp bandenfabrikant Dunlop een mechanisch ABS. Ook dit systeem was alleen voor vliegtuigen bedoeld.
In 1958 was er al met ABS op motorfietsen geëxperimenteerd
Afbeelding 1 – Ferguson (1961).
Eerste race-auto met een remsysteem met ABS: Ferguson (Engeland, 1961, zie afbeelding 1). Het mechanische systeem werd in enkele races getest in deze experimentele Formule 1-auto met 4WD en voldeed uitstekend. Het Dunlop Maxaret-systeem was destijds een mechanisch systeem, dat alleen kon worden ingebouwd bij auto’s met vierwielaandrijving.
Eerste personenauto met een remsysteem met ABS: Jensen (Engeland, 1966) . Aanvankelijk kon ABS (inmiddels niet meer mechanisch maar elektronisch) alleen worden ingebouwd in auto’s met vierwielaandrijving. Dat gold later ook voor traction-control, dat immers min of meer een omgekeerde ABS is. ABS is inmiddels gemeengoed op alle auto’s – ook alle race-auto’s, behalve uitgerekend in de Formule 1! De reden daarvan is echter eenvoudig. ABS zat er wel degelijk op, maar het werd na 1993 reglementair verboden.
Eerste motorfiets met een remsysteem met ABS: Norton (Engeland, 1976).
In 1988 bracht BMW de eerste motorfiets met standaard ABS uit.
Sinds 2008 verplicht aanwezig op nieuwe auto’s.