Afbeelding 1 – ‘Auto’ van Cugnot (1770).
‘AUTO’ VAN CUGNOT
Mede dankzij John Smeaton (Engeland, 1765) was de stoommachine zoveel lichter en kleiner gemaakt, dat mogelijke toepassing in het gemotoriseerde vervoer vanzelf aan de orde kwam.
De eerste constructeur die dat in de praktijk bracht was Nicolas Joseph Cugnot (Frankrijk, 1769). Zijn allereerste auto ter wereld (waarover verder niets bekend is) werd uiteraard aangedreven door een stoommotor, maar was bedoeld als personenauto.
Zijn veel grotere tweede auto was ontworpen een artillerietrekker (1770, zie afbeelding 1). Hierna volgden al spoedig pogingen van andere pioniers met soortgelijke ideeën. In die periode bepaalde de ontwikkeling van de stoommachine en de daaruit ontsproten stoommotor het tempo waarin de Industriële Revolutie zich eerst in Engeland en van daar uit in Europa voltrok. Dat gold in de eerste plaats voor de Engelse mijnbouw, maar ook voor voertuigen in het algemeen.
Zo dateert het eerste stoomschip uit 1802, de eerste stoomtrein uit 1803 en het eerste stoomluchtschip (serieus!) uit 1857. Elektrische aandrijving ontstond pas veel later.