Benzine is nog steeds de meest gebruikte autobrandstof. Benzine is één van de lichtste raffinageproducten van aardolie.
1833. Eilhardt Mitscherlich (Duitsland) scheidde in 1833 vloeistof af uit de hars van de benzoëboom. ‘Benzoëine’ klinkt niet, daarom kortte hij die naam af tot Benzin (in het Nederlands: benzine). Benzine was destijds een afvalproduct van aardolie, hooguit bruikbaar als vlekkenverwijderaar of verfverdunner.
1865. De ‘Amerikaanse’ term voor benzine was aanvankelijk gasolene en werd in 1871 veranderd in gasoline. Deze term werd nooit wettig gedeponeerd, zodat in Amerika benzine nog steeds wordt aangeduid met ‘gasoline’ of kortweg (sinds 1905) ‘gas’.
1890. Dat men het in Engeland over petrol (afgeleid van petroleum) heeft, is te danken aan Edward Butler, of anders Frederick Simms. Butler bouwde in 1890 de eerste auto van Engels fabrikaat (zie afbeelding 1) en noemde die The Petrol Cycle.
1896. In 1896 werd deze term op aandringen van Simms officieel geregistreerd door de firma Carless, Capel & Leonard. Tot in de jaren dertig werd in Engeland benzine ook wel ‘motor spirit’ genoemd.
Afbeelding 1 – Voertuig van Edward Butler (1890).
Circa 1900. Aan het einde van de negentiende eeuw kwam benzine ineens massaal in trek als dé brandstof voor de nieuwbakken automobiel. Geen wonder dat er al snel een groot gebrek aan benzine ontstond. Dat resulteerde in de allereerste benzinecrisis ooit, waar dus geen Arabier aan te pas kwam!
1907. Ook in de autosport was – en is nog steeds – het brandstofverbruik van groot belang. Een laag verbruik betekent immers een lager gewicht, een kleinere brandstoftank en minder pit stops om bij te tanken. In 1907 werd het maximum brandstofverbruik voor Grand Prix-auto’s gesteld op 30 liter/100 kilometer oftewel 1 op 3,3. Dat was de eerste keer, dat de auto’s op dit punt reglementair werden aangepakt. In 1913 werd het maximum verbruik opnieuw begrensd, en niet zo’n beetje ook: van 30 tot 20 liter per 100 kilometer (overeenkomend met 1 op 5). Ongelooflijk als je daar even over nadenkt! De huidige Formule 1-auto’s verbruiken twee keer zoveel!