De bodemplaat (wagenbodem) dekt bij een niet-zelfdragende carrosserie de onderkant van de auto af.
1899. Eerste personenauto: Amédée Bollée fils (Frankrijk). Bij deze auto was de bodemplaat alleen bedoeld als bescherming tegen stof (in die tijd een groot probleem) en niet als verbetering van de aerodynamica.
1903. Spyker (Nederland) was het enige andere automerk uit die tijd, dat eenzelfde voorziening had getroffen. In Engeland werd daarvoor reclame gemaakt onder de noemer ‘Dustless Spyker’.
Voisin (1923).
1923. Gabriel Voisin had (voor die tijd) veel verstand van aerodynamica, omdat hij tijdens de Eerste Wereldoorlog jachtvliegtuigen had gebouwd. Toen hij in 1923 zijn eerste en enige Grand Prix-auto bouwde, besefte hij dat een gladde wagenbodem de onder de auto door stromende rijwind minder in de weg zo zitten en aldus de aerodynamica zou bevorderen. In feite de allereerste flat bottom ooit!
Lotus (1978).
1969. Een wing car is een Formule 1-auto waarvan de wagenbodem de gewelfde vorm heeft van de onderkant van een omgekeerde vliegtuigvleugel. Daardoor ontstond er in rijdende toestand aan de onderkant (ten opzichte van de bovenkant) van de auto een relatieve onderdruk, waardoor neerwaartse kracht werd gegenereerd. Uitvinder: Peter Wright (Engeland).
1977. Eerste wing car: Lotus (Engeland).
Ferrari (1984).
1983. De wing car werkte te effectief, zodat de FIA zich gedwongen zag om vanaf 1983 het systeem in de ban te doen. Voortaan moest de bodem, net als bij de Voisin van 1923, over de gehele wagenbreedte geheel glad zijn afgewerkt (‘flat bottom’ betekent: platte bodem).
1985. Toen bleek dat er onder de bodemplaat nog steeds te veel downforce werd gegenereerd, ging de FIA nog een stap verder en stelde het voor 1985 de stepped bottom verplicht. De wagenbodem werd daartoe in drie delen opgesplitst, waarbij de linker- en rechterdelen (de reference planes) vijf centimeter verder van het wegdek waren verwijderd dan het middelste gedeelte (de step plane). Die waren daardoor nu zo ver van de grond, dat daaronder geen onderdruk meer kon worden gegenereerd. Deze situatie is sindsdien nagenoeg onveranderd gebleven.