Een dynamo zet (aangedreven vanaf de krukas) mechanische kracht om in elektriciteit. Gelijkstroomdynamo’s voldoen tegenwoordig niet meer, omdat ze niet het benodigde gemiddelde stroomverbruik kunnen opbrengen. Stationair draaiend leveren ze amper nog stroom.
GELIJKSTROOMDYNAMO
Uitvinder van de gelijkstroomdynamo: Hyppolite Pixii (Frankrijk, 1832).
Uitvinder van de gelijkstroomdynamo met zelfbekrachtiging: Ánios Jedlik (Hongarije, 1861). Nadat Pixii in 1832 het principe van de gelijkstroomdynamo had omschreven, legde Jedlik (die al in 1828 een model had gebouwd van een elektrische auto) in hiermee de basis vast van de moderne dynamo met zelfbekrachtiging.
Uitvinder van de ‘praktisch bruikbare’ gelijkstroomdynamo: Zénobe Gramme (België, 1869).
Eerste auto met een gelijkstroomdynamo: Mors (Frankrijk, 1893). Deze voldoen tegenwoordig niet meer, omdat ze niet meer het steeds toenemende gemiddelde stroomverbruik kunnen opbrengen. Bovendien leveren ze tijdens stationair draaien vrijwel geen stroom.
WISSELSTROOMDYNAMO
Eerste auto: Chrysler (Amerika, 1960). Een wisselstroomdynamo geeft een wisselstroom af. Diodes maken daar gelijkstroom van, voordat de stroom de accu bereikt.
Eerste auto met een wisselstroomdynamo met ingebouwde spanningsregelaar: Mercedes-Benz (Duitsland,1968). Een spanningsregelaar is een transistorschakelaar, die elektrische stroom krijgt toegevoerd en die vervolgens aan de dynamo ‘gedoseerd’ doorgeeft.