De eerste banden waren van massief rubber. De uitvinding van luchtbanden aan het einde van de negentiende eeuw kwam precies toen massiefrubberen banden voor auto’s niet meer voldeden. Dit merkwaardige fenomeen – een schijnbaar toevallige versnelde ontwikkeling precies op het gewenste moment – zou worden gevolgd door een langdurige periode, waarin de ontwikkeling van de luchtband achter leek te blijven bij die van de ‘rest’ van de auto.
1839. De Amerikaan Charles Goodyear en de Engelsman Thomas Hancock vonden onafhankelijk van elkaar het vulcaniseren van rubber uit (Vulcanus was de Romeinse god van het vuur). Dit betreft de bewerking van rubber met gesmolten zwavel, waardoor het elastisch en niet-kleverig wordt en zich kan hechten aan andere stoffen (zoals metaal). Deze ontdekking maakte op termijn de weg vrij naar rubberen banden – eerst voor fietsen, dan voor koetsen en tenslotte ook voor auto’s. Niettemin waren auto’s veroordeeld om tot 1889 (het jaar van de uitvinding van de luchtband) met massiefrubberen banden te blijven rijden. Zelfs daarna was het nog een tiental jaren gebruikelijk, dat nieuwe personenauto’s naar keus konden worden geleverd met massiefrubberen banden of luchtbanden.
1845. Uitvinder van de luchtband voor koetsen: Robert Thompson (Schotland). Dit werd echter een drama vanwege de vele lekke banden. Stoomauto’s uit die tijd reden op massiefrubberen banden, die wel hard sleten maar in elk geval niet lek konden raken. Voor auto’s bleken massiefrubberen banden aanvankelijk redelijk te voldoen. Toch was al snel duidelijk dat er voor auto’s iets anders bedacht moest worden.
1888. De eerste stap daartoe werd gezet door John Dunlop (Schotland), die een effectieve luchtband voor fietsen uitvond. Die bestond uit een binnenband van vellen latex met daaroverheen een aparte beschermingsmantel. Testrijder was zijn zoontje op zijn driewieler!
Cartoon by Rens Biesma.
1889. Uitvinder van de luchtband voor auto’s: Édouard Michelin (Frankrijk). Voor de auto kwam de luchtband net op tijd, namelijk op het moment dat auto’s sneller gingen rijden dan koetsen. Michelins luchtband voor auto’s was een diagonaalband en had geen beschermende mantel meer nodig. Met de snelle ontwikkeling van de auto kwam ook die van de luchtband op gang.
Voor meer informatie:
VULCANISEREN [1839]