Het paard was gedurende zo’n vijfduizend jaar voor de mens hét vervoersmiddel om snel grote afstanden te overbruggen. Die taak werd in de negentiende eeuw vrijwel geheel door de auto overgenomen.
Circa 2500 v.Chr. In het verre verleden werden zware trekwerkzaamheden uitgevoerd met behulp van ossen, omdat snelheid daarbij geen rol speelde. Paarden waren fysiek veel minder sterk dan ossen en dus daarvoor minder geschikt. Daarom werden paarden vanaf 2500 v.Ch. voornamelijk gebruikt om op te rijden.
Circa 1600 v.Chr. Voor zover bekend waren de Egyptenaren in circa 1600 v.Chr. de eersten die paarden gebruikten om (strijd)wagens te trekken. Daarvoor was immers wel degelijk snelheid en wendbaarheid nodig. Denk nu niet dat de komst van de auto het paard direct overbodig maakte. Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) werd voor het vervoer grotendeels op paarden en treinen gesteund, en nauwelijks op auto’s. Zelfs in de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) werd door diverse landen (waaronder Duitsland) nog uitvoerig gebruik gemaakt van paarden.
1660. Uitvinder van de paardentaxi: Nicholas Sauvage (Frankrijk). Die eerste paardentaxi was een tweewielig rijtuigje met één paard ervoor. Vanaf 1823 werden paardentaxi’s ook gebruikt in Londen (Engeland). Het beroemdst werd de ‘hansom cab’ van Joseph Hansom (1834).
Circa 1700. Paardenkracht is een ‘oude’ eenheid van vermogen. Tegenwoordig wordt vermogen officieel gemeten in kilowatt (kW). Watt bouwde sinds circa 1700 atmosferische stoommachines, die in de Engelse mijnen werden gebruikt om het grondwaterpeil laag te houden zodat de mijnbouwers dieper konden graven. Voorheen gebeurde dat met tredmolens waarin paarden rond liepen. Uitvinder: Volgens de paardenkracht-formule van James Watt (Engeland) kon het vermogen van een bepaalde stoommachine worden uitgezet tegen dat van een gegeven aantal paarden.
1797. Uitvinder van de paardenambulance: Dominique-Jean Larrey (Frankrijk). Larrey was arts in het leger van Napoleon Bonaparte. Zijn ambulances volantes (vliegende ambulances) waren paard-en-wagens, die zich direct na de gevechten op het slagveld begaven om daar gewonden op te pikken. Larrey kan daarom worden beschouwd als de uitvinder van de moderne ambulance.
1832. De paardentram werd voor het eerst zonder veel succes getest in New York (Amerika). Pas in 1832 werd ook in Philadelphia een tramnetwerk aangelegd. In Europa reed de eerste paardentram pas in 1860.