Bij een auto met een schijfremsysteem drukken de remzuigers tijdens het afremmen bij elk wiel remblokken aan weerszijden tegen de ronddraaiende remschijf aan.
1803. De allereerste remblokken waren van hout. Die konden met een hefboom tegen de velg worden getrokken. Zoals het toen ook bij koetsen gebeurde, gebeurde het ook met de eerste auto’s (behalve met de allereerste, die van Cugnot)). Een waarom ook niet? Die reden immers niet sneller en waren in het algemeen niet zwaarder dan de gemiddelde koets.
1886. Eerste auto met een parkeerremsysteem met houten remblokken: Daimler (Duitsland). Die blokken konden met een hefboom tegen de velg worden getrokken. Gewoon zoals het toen ook bij koetsen gebeurde, en waarom ook niet? Deze eerste Daimler was immers niet meer dan een gemotoriseerde koets.
1893. Eerste auto met een parkeerremsysteem met rubberen remblokken: Benz (Duitsland).
1898. Eerste auto met remblokken en remschijven: Elmer Sperry (Amerika). Dit systeem werd alleen op de vooras van deze elektrische auto gebruikt.
1977. Eerste auto met koolstofvezel remblokken en remschijven: Brabham (Engeland). Koolstofvezel heeft een veel hogere bedrijfstemperatuur dan staal hetgeen, mits goed opgewarmd, een grotere remcapaciteit oplevert. In de Formule 1 zijn koolstofvezel remmen (remschijven en remblokken) al jaren gemeengoed. Ze worden tegenwoordig ook toegepast op dure sportwagens voor de gewone weg.