Een space frame is een ruimtelijk (dus driedimensionaal) geconstrueerd chassis. Driedimensionale buizenchassis waren toen populair in de vliegtuigbouw: licht, stijf maar helaas ook veel binnenruimte innemend wat voor een personenauto natuurlijk een probleem is.
Afbeelding 1. Trossi-Monaco (1935).
SPACE FRAME
Het ligt voor de hand, dat nieuwe chassis-ontwerpen eerst in de autosport werden uitgeprobeerd. De eerste auto met een space frame was de unieke Trossi-Monaco (Italië, 1935, Italië, zie afbeelding 1). Trossi en Monaco ontwierpen een Grand Prix-auto zoveel mogelijk als vliegtuig zonder vleugels of staart maar verder alles erop en eraan: behalve dat space frame een stermotor met luchtkoeling en … voorwielaandrijving. Het ding werd inderdaad gebouwd, maar liep voor geen meter.
Afbeelding 2. Maserati (1948).
Pas vanaf 1948 werd het space frame in de Formule 1 gemeengoed dankzij Maserati (zie afbeelding . Voor gewone auto’s is deze constructie te duur en te kwetsbaar en het neemt teveel (interieur)ruimte in beslag.
Uit dit space frame ontwikkelde Maserati in 1960 het multi-tubular space frame. In de jaren daarna werd het van steeds meer maar dunnere buizen gemaakt om het geheel lichter maar toch stijver te maken. Uiteindelijk woog zo’n chassis nog maar zo’n veertig kilogram, maar was ook duur en moeilijk te repareren. Daarom werd dit alleen gebruikt bij de constructie van hoogwaardige race-auto’s. Genoemde Maserati had niet voor niets als bijnaam bird cage (vogelkooi)!