Tot de komst van de auto reed er geen voertuig snel genoeg om de aanwezigheid van spatschermen te rechtvaardigen – behalve misschien in Amerika, waar buiten de steden de conditie van het wegennet slechter was dan waar dan ook in Europa.
1913. Eerste personenauto met spatschermen met daarin geïntegreerde koplampen : Pierce-Arrow (Amerika).
Bugatti (1923).
1923. Na de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) waren veel werkeloze vliegtuigtechnici in de autosport verzeild geraakt. In 1923 resulteerde dat ineens in een golf van vliegtuig-achtige innovaties, voor op het gebied van de aerodynamica.Grand Prix-auto’s bereikten toen al snelheden, waaraan de jachtvliegtuigen uit de voorbije oorlog amper konden tippen. Niet iedereen had het fenomeen ‘aerodynamica’ echter gelijk door. Zo ook de hierboven afgebeelde Bugatti die volkomen flopte.
Auto Union (1935).
1935. Hoewel niet verboden was het duidelijk, dat wielbedekkende carrosserieën alleen zin hadden op race-auto’s die vooral heel hard rechtuit moesten kunnen rijden. Zo ook deze ‘verklede’ Auto Union Grand Prix-auto uit 1935, waarmee in deze vorm alleen op de Berlijnse Avus-circuit werd gereden. Op die baan, bestaande uit twee rechte einden van tien kilometer met twee korte bochten aan de ‘uiteinden’, behaalden coureurs snelheden van boven de 350 km/h gehaald. Overigens zonder helm, rolbeugel en veiligheidsgordels.
SPATSCHERMEN MET SPATLAPPEN
1931. Eerste personenauto: Rockne (Amerika). Een spatlap is typisch iets dat iedereen had kunnen uitvinden. Toch was dit best een belangrijke accessoire in een periode, waarin een bevuild of nat wegdek een veel groter probleem was dan nu.
ACHTERSPATSCHERMEN MET VINNEN
1948. Eerste auto: Cadillac (Amerika). General Motors maakte jaarlijks bij elk nieuw Cadillac-model de staartvinnen groter. Dat duurde tot 1959, waarna de verkoop van Cadillac ineens begon te kelderen. Daarna was het gedaan met de staartvinnen.
VOORSPATSCHERMEN DIE MET DE VOORWIELEN MEEDRAAIEN
1948. Eerste auto: Tasco (Amerika). Deze auto was een ‘concept car’, ontworpen in opdracht van de American Sports Car Company.
UITWISSELBARE SPATSCHERMEN
1951. Eerste auto met onderling uitwisselbare voor- en achterspatschermen: Symétric (Frankrijk).