Onder de stuurkolom vallen alle onderdelen van de stuurinrichting tussen het stuurwiel en het stuurhuis. Vaak wordt alleen het in het interieur uitstekende gedeelte als stuurkolom beschouwd.
1898. Eerste auto met een schuin geplaatste stuurkolom: Panhard & Levassor (Frankrijk). Tot dan toe stond de stuurkolom altijd rechtovereind. Vanwege de steeds toenemende rijsnelheden was het logisch dat de rijhouding van de bestuurder meer achteroverleunend werd. Dat kon alleen als de stuurkolom schuin werd geplaatst.
1902. Eerste auto met een wegklapbare stuurkolom: Puritan (Amerika). Hiervoor waren twee redenen bedacht die beiden niets met actieve veiligheid te maken hadden. Ten eerste konden corpulente bestuurders zo gemakkelijker uitstappen. Ten tweede ontstond er, door er een slot op te zetten, een zeer effectieve vorm van diefstalbeveiliging. Cadillac deed het in 1913 ook.
Circa 1904. De stuurkolom kreeg steeds meer een neventaak als drager van bedieningselementen zoals als de ontstekingsverstelling en het handgas,en later de claxon en de richtingaanwijzer – in principe dezelfde functies die we tegenwoordig nog op dezelfde plaats in de vorm van diverse hendels terugvinden.
1911. Eerste auto met een in hoogte verstelbare stuurkolom: Rambler (Amerika).
1939. Uitvinder van de driedelige veiligheidsstuurkolom: Béla Barényi (Hongarije). Dit was een eerste poging tot inbouw van een beetje passieve veiligheid. Daarbij bleef het voorlopig ook, want het duurde tot 1953 voordat de zo’n veiligheidsstuurkolom werd uitgebracht – natuurlijk bij een Mercedes, want Barényi was daar in vaste dienst.
1949. Eerste auto met een naar boven toe wegdraaiende stuurkolom: Citroën (Frankrijk).
1952. Eerste auto met een zijwaarts wegdraaiende stuurkolom: BMW (Duitsland).
1959. Eerste auto met een telescopische stuurkolom: Triumph (Engeland). Opvallend is, dat Amerikaanse automerken in die periode geen enkele belangstelling voor dit soort passieve veiligheidssystemen toonden. Neem bijvoorbeeld de airbag, die pas twintig jaar na de uitvinding in Amerikaanse auto’s werd ingebouwd – en dan nog uitsluitend omdat het Amerikaanse koperspubliek – daarop attent gemaakt door Ralph Nader met zijn boek ‘Unsafe at any speed’ – hen daartoe dwong!