Bij dit systeem worden de (niet meedraaiende) remschoenen naar buiten toe tegen de (wel meedraaiende) remtrommel aangedrukt. Daardoor wordt die remtrommel samen met dat wiel afgeremd.
Bugatti (1932).
1893. Uitvinder van het kabelgestuurde trommelremsysteem: Willi Seck (Duitsland). Het trommelremsysteem kwam op het moment dat het koetsensysteem met houten remblokken echt te kort begon te schieten. Bij dit systeem worden de (niet meedraaiende) remschoenen naar buiten toe tegen de (wel meedraaiende) remtrommel aangedrukt. Daardoor wordt die remtrommel samen met dat wiel afgeremd. De remmen van de eerste auto’s waren nog van ‘koetsniveau’. Logisch want de rijsnelheid was dat ook. Ook daarna bleven de remmen echter nog jarenlang relatief onderontwikkeld. Dit betrof alleen de achterremmen. Het systeem raakte na de jaren twintig geleidelijk achterhaald en werd dus voornamelijk gebruikt bij ‘vroege’ trommelremsystemen. Toch werden tot begin jaren dertig in de autosport nog kabelremmen gebruikt (onder meer door Bugatti; zie de afbeelding), en wel tot de jaren vijftig bij personenauto’s (zoals de Volkswagen Kever).
1893. Eerste auto met een kabelgestuurd trommelremsysteem op alléén de achterwielen: Benz (Duitsland). Aanvankelijk drukten de remvoeringen niet tegen de binnenkant maar tegen de buitenkant van de remtrommel. Daarom hadden de remschoenen veel te lijden van stof en vooral vocht. Dat stond vanzelfsprekend een goede werking in de weg.
1895. Uitvinder van het hydraulisch aangestuurde trommelremsysteem: Hugo Mayer (Duitsland). Hier wordt de remkracht vanaf het rempedaal naar de wielen overgebracht door middel van vloeistof. Dat is altijd het geval geweest bij schijfremmen (die toen nog moesten worden uitgevonden). Mayers systeem werd pas na 1920 op auto’s toegepast.
1902. Eerste auto met een trommelremsysteem achter en een differentieelrem vóór: Spyker (Nederland). Dit systeem bestond uit trommelremmen op de beide achterwielen en een differentieelrem op de voorwielen. Omdat de voorwielen dus nog geen ‘eigen’ remtrommels hadden, is hier officieel nog geen sprake van een vierwielremsysteem.
1904. Eerste auto met een trommelremsysteem op alle vier de wielen: Mercedes (Duitsland). Anders dan Spyker had deze Mercedes trommelremmen op álle vier de wielen. Deze voorziening werd destijds alleen als optie aangeboden. Een jaar later leverde Weyher et Richemond (Frankrijk) dit remsysteem standaard, mar kwam daar na korte tijd weer op terug.
1904. Eerste auto met een watergekoeld trommelremsysteem: Mercedes (Duitsland). Nadat de remschoenen keurig stofvrij waren ‘opgeborgen’ in remtrommels, ontstond er een nieuw remprobleem: oververhitting.
1906. Eerste auto met een trommelremsysteem met twee remkringen: Duesenberg (Amerika). Duesenberg werd pas na jaren gevolgd door Excelsior (België, 1920) en Bugatti (Frankrijk, 1922).
1913. Eerste auto met trommelremsysteem op alléén de voorwielen: Leyat (Frankrijk). Dat lijkt een gevaarlijke constructie, totdat je beseft dat het om een auto gaat met twee voorwielen en één achterwiel, net zoals bij een klein vliegtuig. Deze Leyat met propelleraandrijving leek sowieso erg op een vliegtuig, zij het uiteraard zonder vleugels of staart.
1920. Ineens waren er zes automerken die hun auto’s uitrustten met een hydraulisch trommelremsysteem rondom: Colonia, Duesenberg en Kenworthy (Amerika), Excelsior (België), Goodyear (Engeland) en Voisin (Frankrijk). Het voordeel van hydraulische remmen werd iedereen duidelijk, toen Jimmy Murphy met een hydraulisch beremde Duesenberg de Grand Prix van Frankrijk 1921 won.
1924. Eerste auto met een zelfstellend trommelremsysteem: Cole (Amerika).
Bugatti (1932).