Mét de toenemende snelheden en de komst van de gesloten carrosserie werden auto’s uitgerust met glazen ruiten: eerst natuurlijk een voorruit maar daarna ook zijruiten en een achterruit. Die ontwikkeling bracht op termijn weer een hele rij nieuwe behoeftes aan het licht, zoals ruitenwissers, ruitensproeiers en richtingaanwijzers.
1897. Mét de toenemende snelheden en de komst van de gesloten carrosserie werden auto’s uitgerust met glazen ruiten: eerst natuurlijk een voorruit maar daarna ook zijruiten en een achterruit. De Dion-Bouton en Renault (Frankrijk) bouwden als in 1899 eersten personenauto’s met een dak erop, hetgeen de noodzaak van een voorruit impliceerde. Die stond rechtovereind (slechte stroomlijn) en was gemaakt van vensterglas (levensgevaarlijk bij een ongeluk). Omdat er aanvankelijk nog geen goede ruitenwissers bestonden, was de voorruit vaak geheel of in delen open- of neerklapbaar.
Cornelian (1915).
1915. Eerste auto met een voorruit van gehard glas: Ford (Amerika). Veel beter dan vensterglas was gehard glas, dat bij inslag in duizenden stukjes breekt. Ford nam hierbij het voortouw. Pas na jaren raakten ook andere Amerikaanse automerken (Stutz, Rickenbacker) hierin geïnteresseerd. In datzelfde jaar startte op Indianapolis de Cornelian, de eerste auto met een semi-monocoque-chassis.Op afbeelding 1 is de bijzondere – waarschijnlijk unieke – rij van vijf naast elkaar aangebrachte mini-voorruitjes zichtbaar. Let wel: de eerst auto met een driedimensionale voorruit zou nog bijna twintigjaar op zich laten wachten!
1917. Eerste auto met een voorruit van gelaagd glas: Ford (Amerika). Veiliger dan veiligheidsglas was gelaagd glas. Een gelaagde voorruit bestaat uit twee glaslagen met daartussen een laagje folie. Waar een voorruit van gehard glas aan gruzelementen gaat, loopt een gelaagde voorruit vaak amper barsten op.
1925. Vanaf circa 1925 tot aan de Tweede Wereldoorlog werden sportwagens van Engels fabrikaat vaak uitgerust met zogenaamde aero screens. Deze kleine ruitjes (één per inzittende) konden naar voren toe scharnieren en zo plat op de motorkap worden gelegd.
1931. Eerste auto met voorruitverwarming: Horch (Duitsland).
1933. Eerste auto met een voorruit van gelaagd kogelvrij glas: Chrysler (Amerika). De dienstauto’s van de Amerikaanse politie kregen vanaf dat jaar kogelvrije voorruiten. Daarin waren twee ronde gaten aangebracht, waar de bestuurder of zijn collega een geweerloop doorheen konden steken. Dat is heel gemakkelijk, als je tijdens een achtervolging op de vervolgde auto zou willen schieten.
1934. Tot dusverre waren alle voorruiten qua vorm plat. Omdat personenauto’s steeds beter gestroomlijnd werden, ontkwam je als constructeur niet meer aan driedimensionaal gevormde, dus min of meer bolle voorruiten. Eerste auto met een driedimensionaal gevormde voorruit: Chrysler (Amerika).