Het allereerste wiel was een boomstam, al dan niet in plakjes gesneden. Heel vroeger werden zware lasten op dwarsgeplaatste boomstammen voortgerold. Met een beetje goede wil zou je daarbij zo’n boomstam als een héél breed houten wiel kunnen beschouwen. Het verschil tussen een boomstam en een ‘echt’ houten schijfwiel zit hem in de aanwezigheid van een as. Eigenlijk was niet het wiel maar die as de échte uitvinding – één van de allergrootste ooit.
Circa 3500 v.Chr. Je zou een boomstam in theorie kunnen beschouwen als een héél breed houten schijfwiel, maar dat gaat misschien wat te ver. Laten we ervan uitgaan dat het allereerste wiel ooit een houten schijfwiel was. De onbekende uitvinder is afkomstig uit Mesopotamië (tegenwoordig: Irak).
Circa 2300 v.Chr. Het lichtere spaakwiel kwam pas zo’n 1.200 jaar later. Daarna werden de oude Egyptenaren letterlijk en figuurlijk de gangmakers van het eerste bekende wielvoertuig: de kar. Het spaakwiel dat vast op de as is bevestigd en dus met de as meedraait, dateert uit circa 2300 v.Chr.
Circa 1600 v.Chr. Weer een ontwikkelingsfase verder liet men het spaakwiel los om de vaste as draaien, zoals nu nog steeds gebeurt. Pas daarna ‘bereikte’ het wiel Europa.
Meer informatie:
AUTO MET MEER DAN VIER WIELEN [1897]
WIEL VAN LICHTMETAAL [1899]
WIEL VAN MAGNESIUM [1964]