ELEKTRISCHE ONTSTEKING
Uitvinder: Alessandro Volta (Italië) ontdekte, dat een mengsel van brandbaar gas en lucht met behulp van een vonk tot ontbranding kon worden gebracht. Volta gebruikte zijn vinding om het pistool (een Italiaanse uitvinding uit 1430) te moderniseren. Dankzij zijn ‘pistola di Volta’ staat hij ook te boek als de elektrische ontsteking.
1807 – Uitvinder van de elektrische ontsteking: Isaac de Rivaz (Zwitserland). De Rivaaz paste het principe van Volta toe als ontstekingssysteem in zijn eencilinder-gasmotor.
1900 – Eerste auto met elektrische ontsteking met ontstekingsvervroeging – Packard (Amerika). door de ontbranding van het mengsel vóór BDP te laten plaatsvinden (dus te vervroegen) vindt de verbranding op het juiste moment plaats. Tot nog toe moest dit met de hand worden afgeregeld.
RUHMKORFF-ONTSTEKING
1836 -Uitvinder van de vonkinductor: Nicholas Callan (Ierland). Doorontwikkeld door Heinrich Daniel Ruhmkorff (Duitsland). Dit betreft een transformator, waarmee door middel van inductie uit een gelijkstroombron wisselstroomspanningen van wel 100.000 volt kunnen worden gegenereerd.
1859 – Uitvinder van de Ruhmkorff-ontsteking: Jean Joseph Étienne Lenoir (België/Frankrijk). Ontstekingssysteem op basis van de vonkinductor van Callan/Ruhmkorff. De door Étienne Lenoir gebouwde motor met inwendige verbranding was voorzien van deze ontsteking. De bobine (uitgevonden in 1902) is qua concept op deze vonkinductor gebaseerd.
GLOEIBUISONTSTEKING
1883 – Uitvinder van de gloeibuisontsteking: Wilhelm Maybach (Duitsland). De gloeibuis is – anders dan de bougie – een zwakke ontstekingsbron, die bovendien net als en waakvlam permanent moet zijn geactiveerd – dus ook als het niet zou moeten.
MAGNEETONTSTEKING
1884 – Uitvinder van de magneetontsteking: Nikolaus Otto (Duitsland). Magneetontsteking bestaat uit een door de krukas aangedreven as met een magneet, die binnen een spoel ronddraait zodat daarin elektriciteit wordt opgewekt. Dit is het eerste ontstekingssysteem met een vonk-op-het-juiste-moment in plaats van een permanente ‘waakvlam’. Magneetontsteking werden algemeen gebruikt tot circa 1926.
ONTSTEKINGSSYSTEEM MET ONTSTEKINGSVERVROEGING
1900 – Eerste auto met een ontstekingssysteem met ontstekingsvervroeging: Packard (Amerika). Door de ontbranding van het mengsel vóór BDP te laten plaatsvinden (dus te vervroegen) vindt de verbranding op het juiste moment plaats. Tot dna toe moest dit met de hand worden afgeregeld.
TRANSISTORONTSTEKING
1966 – Eerste auto met transistorontsteking: NSU (Duitsland). Bij een transistorontsteking zijn de (bewegende en dus slijtende) contactpunten vervangen door een niet-slijtende transistor.
CONTACTPUNTLOOS ONTSTEKINGSSYSTEEM
1973 – Eerste auto met een contactpuntloos ontstekingssysteem: Chrysler (Amerika). Bij een contactpuntloze ontsteking zijn de contactpunten vervangen door een stilstaande spoel en een ronddraaiende schijf (met net zoveel gaten erin als de motor cilinders heeft).